Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie plusy mają tłoczone na zimno owocowe soki

Każdy doskonale wie, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można kupić na sklepowych półkach nie zawsze nazwać można sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy nawet konserwanty i barwniki – w wielu kartonach i butelkach jest ich więcej niż owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.

Na pewno znacznie lepiej wybierać soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, gdyż mają wiele zalet. Przede wszystkim robione są wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Tym sposobem zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki tłoczy się bowiem na zimno, co pozwala uniknąć szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.

Jeśli produkt ważny ma być nieco dłużej, to soki tłoczone producent dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.

Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone często są rozlewane do foliowych worków z kranikami. Dzięki temu ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik daje to, że do środka nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Powiązane publikacje